Nu kan du ladda ned Flacos dagbok som PDF.

Ladda ned PDF för PC.
Ladda ned PDF för MAC.


Tidningen Rolling Stone har kallat honom "The Chuck Berry of the squeeze box", i Mexiko har de döpt honom till "El Rey de Texas" (Kungen av Texas), han har turnerat världen över med Ry Cooder samt som medlem i Doug Sahms legendariska tex-mex supergrupp Texas Tornados.

Just nu gör Flaco Jimenez sin värnplikt på F21 i Luleå. Exklusivt för Spermaharen skriver han dagbok och räknar pinnarna som återstår till muck.

Läs senaste avsnittet här.

Tidigare avsnitt.


Flaco - El Flaco betyder "den tanige" - Jimenez föddes 1930 i San Antonio, Texas. Hans far, Santiago Jimenez, var en av ortens - "El Barrio" som tejanos själva kallar det - mest populära dragspelare och det var aldrig någon diskussion i det Jimenezka hemmet huruvida hans son skulle lära sig dragspelandets ädla konst eller ej. Men att Flaco skulle förföra en hel värld med sin musik var det ingen som trodde.

1955 släppte han sina första singlar för den lokala skivetiketten Sombrero, däribland de klassiska balladerna - eller corridos som han kallar dem själv - "Victimas de Huracan Beulah" och "Un Mojado Sin Licencia". Men det tog honom drygt trettio år av turnerande och skivinspelningar innan han 1987 tilldelades en Grammy för albumet "Ay Te Dejo En San Antonio" (Arhoolie).

Flaco Jimenez är för evigt en folkhjälte för alla Tejanos - mexikaner uppvuxna i Texas - och i synnerhet i sin hemstad, San Antonio. I dag, sedan hans vän och kollega Doug Sahm gick bort för drygt ett år sedan, är det Flaco som håller lågan brinnande för sin älskade musik från gränsen mellan Mexiko och USA, han brinner som ingen annan dragspelare för sina polkas, corridos, huapangos, rancheras och cumbias.

Flaco Jimenez är den kanske allra främste representanten för San Antonios och Tejanos alldeles egna musik; Tex-mex. Flaco är dess ambassadör ute i världen. Och ingen har sammanfattat Flaco bättre än pianisten Dr John;

- Flaco är musik.