FÖRSTA SIDAN

VITA ARKIVET
Låt dina anhöriga veta
hur du vill ha det


FONUS KIDS

DESIGNA DIN EGEN DÖDSANNONS

KONTAKTA FONUS

EUROFONUS
Samla Eurofonus-poäng

MÅNADENS BEGRAVNINGS-
ENTREPENÖR   

 Jan Erik Holmberg, 62, Växjö.


FONUS
Grattis till utmärkelsen. Hur känns det?

JAN ERIK HOLMBERG
Tack, det är jättekul. Som begravningsentreprenör får man mest höra om det är något som går snett, så det känns viktigt att få lite uppskattning emellanåt också.

FONUS
Prissumman är på 25.000 kronor. Hur ska du använda dem?

JEH
Jag ska sätta in dem på banken. Det gör jag med alla pengar jag får.

FONUS
Hur kom du in i begravningsbranschen?

JEH
Man kan säga att jag halkade in lite på ett bananskal. När jag var 22 år gammal var jag på en avlägsen släktings begravning. Jag hade ett antal invändningar på hur förfarandet sköttes och sa vid ett tillfälle högt att "det här skulle jag kunna göra bättre". "Gör det då", sa mannen från FONUS. Det visade sig att de behövde folk och det ena ledde till det andra och nu är jag här...

FONUS
Har du ingen formell utbildning?

JEH
Jodå, jag har gått på mängder av internkurser på FONUS. På senare år har jag även lett seminarier där jag demonstrerat nya urnor och seder.

FONUS
Vilken är den bästa begravning du varit med om?

JEH
Det måste vara Cornelis begravning 1987. Jag hade den stora äran att assistera med blommorna. Något så välplanerat och ståtligt får man väl annars bara se på kungabegravningar.

FONUS
Har du någon drömbegravning?

JEH
Ja, Sven Bertil Taube vore fantastisk att få sätta tänderna i.

FONUS
Varför just Sven-Bertil Taube?

JEH
Sven-Bertil har allt; folklig förankring, anrik stamtavla - han står inte bara med i "sladdran" (adelskalendern) han är dessutom son till vår nationalskald. Sen har han ju en så fin och fast torso, elegant klädsmak och en sjutusan till sångare!

FONUS
Hur skulle du begrava honom?

JEH
Oj, det skulle bli stort. En stor, luftig, öppen plats: kanske Ekotemplet i Hagaparken. En stor militärorkester, körer från alla skandinaviska länder under ledning av Eric Ericsson. Idlaflickorna, dikter av Tranströmer upplästa av Kristina Lugn. Direkt-sändning i tv. Öppen kista. Sven Bertil Taube iklädd endast scarf och strumpor med rakad mage, som man kan se i tecknade serier ibland. Efteråt: Laxsnittar och canapéer på Gustav III:s paviljong. Nåt sånt vore det maffigt om man kunde få till...

FONUS
Okej... Hoppas att din dröm kommer i uppfyllelse.

JEH
Tack.