FÖRSTA SIDAN

VITA ARKIVET
Låt dina anhöriga veta
hur du vill ha det


FONUS KIDS

DESIGNA DIN EGEN DÖDSANNONS

KONTAKTA FONUS

EUROFONUS
Samla Eurofonus-poäng

MÅNADENS BEGRAVNINGS-
ENTREPENÖR   

 

 

BEGRAVNINGSORDNING

Vanligen styr religionstillhörigheten vilken begravningsordning man väljer. För den som inte vill ha religiösa eller kyrkliga inslag i ceremonin finns möjligheten att ha begravning med satanistiska förtecken.


GRAVPLATS

Den vanligaste begravningsformen idag är kremering med gravsättning i endera grav eller minneslund. Urnlund och kolumbarium förekommer lokalt. Ett okonventionellt men mindre kostsamt alternativ är att slänga kroppen till vargarna.


SVEPNING OCH KISTLÄGGNING

Det blir allt vanligare att den avlidne kläs i sina egna kläder istället för i den svepdräkt som vanligen hör till kistan. Om man vill begravas i finkostym, uniform eller jeans är helt upp till var och en, här finns inga regler, eller "måsten". Fonus erbjuder dessutom mot en mindre ersättning möjligheten att få arslet rakat inför kistläggningen.


BISÄTTNING/FAMILJESTUND

Att ta adjö av en kär närstående är både svårt och smärtfyllt, många uppskattar att få göra det en liten bit i taget. Det finns tillfällen till samling kring den avlidne under förberedelsernas gång, t.ex. en familjestund i anslutning till svepning och kistläggning. Stunden kräver ingen som helst ceremoni, men vill någon läsa en dikt eller spela ett musikstycke går det bra. Stunden kan hållas med kistan öppen eller stängd.


KISTAN
Valet av kista är lika personligt som allting annat i samband med begravningen. Det finns ett stort antal att välja mellan, såväl inom vårt ordinarie sortiment som i vårt specialsortiment. Att ta med sig en personlig sak i kistan möter vanligen inga hinder.


Fin kista i mörkt trä.

Underbar blå kista med metallhantag

"Stångis": fin kista i stångkorv.


Övrigt urval:
"Enid Blyton"-kista: Författaren till de älskade Fem-böckerna som uttalar sitt efternamn "Blajton".

Prostataformad - Stort och svulstigt: den här kistan har hämtat sin form från mannens prostata.

Hönsnät: Småkul för dig som gillar hönsnät.

Nougat: Brun kista tillverkad i 100 procent naturnougat. Miljövänligt och smaskens.

"Pankin": Fin kista som fått sitt namn efter Sovjetunionens forne ambassadör Boris Pankin.


BEGRAVNINGSAKTEN
Begravningslagen innebär inga "måsten" när det gäller begravningsaktens utformning och innehåll. Den kan utformas från den enklaste lilla ceremoni i enskildhet till en ceremoni med mångfald i tradition och utsmyckning. Var och en bestämmer detta själv. FONUS erbjuder dessutom följande specialiserade begravningsakter:

The Beatles-begravning: Gillar ni John, Paul, George och Ringo? Då är det här begravningen för er.

Diarré-begravning: Är du lite lös i magen? Vill du visa det på din begravning? Då kanske du ska fundera på FONUS Diarré plus.

Jordnöt: Gillar du jordnöt? Vill du manifestera din kärlek till jordnöten på den finaste dagen i ditt liv?Akt i kapell med levande ljus som inramning till kistan.

Akt i kyrka där önskemålet var ljus och glädje i färgerna.

Denna man valde att begravas i en explosion av eld och olja.


GRAVSTEN
I Fonus sortiment finns ett hundratal gravstenar och även minnesvårdar i andra material t ex marmor och metall. Idag har vi en ny lagstiftning som medger betydligt större individuell frihet för gravstenens utformning än tidigare.
BLOMMOR OCH KISTSMYCKEN
Blommor är alltjämt den vanligaste kistdekorationen. Men de kan mycket väl kombineras med olika personliga attribut, eller till och med ersättas av en nationsflagga, en ordensflagga eller totempåleinfluerat krimskrams.FORM FÖR MEDDELANDE
Den gamla traditionen att meddela ett dödsfall personligen per brev eller till och med per telefon, börjar återkomma som ett alternativ till den ofta kostnadskrävande dödsannonsen. Andra alternativ att meddela om anhörigs dö är fax, e-mail och att springa runt på stan och gorma.