VECKANS KULTHJÄLTE: Ray Liotta
Tveklöst mest känd för alla kultdiggare för sin roll som den psykopatiske gangstern Henry Hill i kultrullarnas kultrulle - Martin Scorseses "GoodFellas" ("Maffiabröder"). Liotta är en kultskådis vars styrka och livslängd legat i att han med sällan skådad fingertoppskänsla knappt varit med i några filmer alls sedan dess.
Liotta har lämnat mysteriet intakt. Trots en kultinsats i en biroll som FBI-agent i "Hannibal" förblir Ray Liotta för alltid Henry Hill. Så, Ray Liotta, om du läser det här - du är verkligen kult!


VECKANS FILMCITAT:
"Luca Brasi sleeps with the fishes" Sal Tessio (spelad av Abe Vigoda) i Gudfadern.

VECKANS KULTSKIVA:
"Swordfishtrombones". Tom Waits första skiva på Island blev också hans minst konventionella. Dvärg på omslaget. Spännande experimentell skiva med många hemmagjorda instrument. Marlene Dietrich möter Captain Beefheart på en skitig bar i Singapore med Charles Bukowski som barpianist. Ett måste för kultälskaren.

VECKANS LäNK:
www.geocities.com/nathiasmag/nathias8.html Den malaysiske tidnigen Nathias, nu ute med sitt åttonde nummer packad underground metal. Nya numret har en exklusiv intervju med slovakiska Senatorium.

VECKANS RIP:
De levde hårt och dog unga. Här är veckans mest saknade kultstjärna.

Carl Crack: Hittades död den 6:e september i år, endast 30 år gammal. Skrek och rappade i 90-talets hårdaste band, Atari Teenage Riot. Djupt saknad.

VECKANS INTE KULT: Jeff Goldblum, am. skådespelare.
Det är ett vanligt misstag att tro att Jeff Goldblum skulle vara kult. Den främsta anledningen till denna misstolkning är hans medverkan i Cronenbergs "Flugan" ("The Fly") samt biroller i en rad filmer som i sig är kult ("Death Wish", "Invasion of The Body Snatchers"). Visst, han lovade verkligen mycket som ung skådespelare och hade han tagit en överdos efter "The Fly" hade han varit superkult! Men nu är han hel och ren, en småtrevlig och kul kille i amerikanska pratshowshower och medverkar till och med i sympatiska familjefilmer. Jeff Goldblum är inte kult, han har förlorat rätten att kallas kult. Så Jeff Goldblum, om du läser det här - du är inte kult!!

Tumregel: reko = inte kult

VECKANS PULP FICTION-CITAT:
Fabienne: Whose motorcycle is this?
Butch Coolidge: It's a chopper, baby.
Fabienne: Whose chopper is this?
Butch Coolidge: It's Zed's.
Fabienne: Who's Zed?
Butch Coolidge: Zed's dead, baby. Zed's dead.


INSÄNDARE:
Fråga: Jag och min kompis har slagit vad om vilken av Omen-filmerna som är mest kult. Min kompis tycker fyran och jag tycker den första. Snälla, Kult Korner, säg att jag har rätt.

Hälsn/Nigel Tufnell

Svar: Hej, Nigel. Din kompis har en poäng, eftersom Fyran "bara" var en tv-film, är den utan tvekan den smalaste och dessutom väldigt dålig, vilket ger den väldigt höga kultpoäng. Men nej, du vinner, ettan är bäst, kultigast och en av de bästa filmer som nånsin gjorts.

/Kult Korner

Maila oss:
kultkorner@spermaharen.com


TOP 10

1. (1) Vincent Gallo - Bästa scenen i "Arizona Dream" där Gallo spelar upp favoritkultscenen från "I sista minuten". Kult på kult! Spelade experimentell rock med kultmålaren Basquiat och skrev, regisserade och spelade huvudrollen i kultfavoriten "Buffalo 66". Nu aktuell med nya småjazzzigt flummiga cd:n "When" på kultbolaget Warp.

2. (NY) Orvar Säfström - Recensenten i ZTV:s "Recensenten". Har tagit in kulten i vardagsrummen.

3. (2) Freak Scene - guldgruva för alla som gillar amerikansk garagerock, psychobilly och Rocket From The Crypt.

4. (8) Peter Wahlbeck - egensinnig svensk mångsysslare, snart aktuell med egen tv-serie "Bank Für Alle".

5. (3) Larry Clark - Snart sverigeaktuell med nya filmen "Bully", uppföljaren till 1995 års kultklassiker "Kids".

6. (4) "Choke" av Chuck Paluhniak. "Fight Club"-författarens senaste, om en sexmissbrukare som livnär sig på att låtsas kvävas under restaurangbesök. Fylld av hans vanliga blandning av vansinne och samhällskritik.

7. (2) "Requiem for a dream" - Från kultregissören till "Pi", Darren Aronofsky.

8. (NY) Tjoget - Stockholms sista klassiska ölschapp. Vägg i vägg med kultiga Mickes skivor.

9. (NY) Freddie Wadling - svensk kultlegend med förflutet i Cortex, Blue For Two och Fläskkvartetten.

10. (6) Backyard Babies - Sex, drugs & rock n'roll. Dregen är Sveriges enda riktiga rockstjärna. Dregen = superkult.