VECKANS KULTHJÄLTE: Terry Zwigoff
Kultregissören bakom filmen "Crumb" om kultserietecknaren Robert Crumb ("Fritz The Cat") var bara början på Zwigoffs lysande karriär. Just nu räknar vi dagarna tills hans filmatiserting av kulthjälten Daniel Clowes serie "Ghost World" ska gå upp på biograferna här i Sverige (varför tar det alltid sådan tid för just kultrullar att nå Sverige?) med Thora Birch som läcker gothtjej i huvudrollen. Dessutom har Zwigoff gett Steve Buscemi en roll i filmen, som bluesfanatikern Enid. Ett toppval, Terry! Fyra bokstäver: K, u, l och t!VECKANS FILMCITAT:
Sonny: That´s A bitch out ta hell, son. Take a run at her, kiddo. That´s some sweet piece of meat.
Mickey: Her name´s Mallory.
Sonny: Who give´s a shit? I calls it pussy.

(Från Oliver Stones "Natural Born Killers" med Woody Harrelson i sin största kultroll som Mickey Knox och Juliette Lewis som Mallory).

VECKANS KULTSKIVA:
Le Tigre "Feminist Sweepstakes" (Chicksonspeed Records, 2001)
En alldeles ny kultskiva!
Kathleen Hannah var tidigare med i kultbandet Bikini Kill, hon har prytt omslaget om kulttidningen Index och hon kallar sig själv för en "underground electro electro performance artist"! Musiken är häftig (tänk: The B52:s, Devo och X-Ray-Spex) och bandet har coola second handkläder på sig och lika tuffa åsikter som de läckra tjejerna ni säkert har sett på Filmhusets restaurang brukar ha! Kathleen Hanna, om du läser det här vill vi bara säga att vi på Kult Korner tycker att du är läcker och superkult!

VECKANS LÄNK:
www.theonering.net

VECKANS RIP:
De levde hårt och dog unga. Här är veckans mest saknade kultstjärna.

Ian Curtis, sångare i Joy Division.
Den 18 maj 1980 hängde han sig efter att ha sett Werner Herzogs kultfilm "Stroscek". På hans skivspelare låg Iggy Pops "The Idiot" Curtis, som led av svår epilepsi, lämnade efter sig två mörka, majestätiska kultalbum "Unknown Pleasures" och "Closer". Att de överlevande medlemmarna valde att kalla sig New Order när de bestämde sig för att fortsätta spela tillsammans var en tydlig flört med nazismen som bara ytterligare befäste Joy Divisions kultrykte! Vila i frid, epilektiske Ian Curtis, vila i frid!

VECKANS INTE KULT:
Tjena Kult Korner. En kort fråga bara: Är Baron Von Münchaussen kult?
/Satyricon

Hej Satyricon!
Om Münchaussen skulle vara kult eller inte tvistas det fortfarande om bland kultkännare världen över. Den enda direkta anledningen till att han debatterats så hårt är att Terry Gilliam, dokumenterat kultstämplad regissör, gjort en film om hans liv och leverne. Men i det här fallet räcker det inte! Inte ens regissören bakom "Brazil" förmår skaka liv i gamla sagor om en man som flyger på en kanonkula för att hälsa på gubben i månen spelad av Roboin Williams. Alltså, Baron Von Münchaussen är inte kult.

Minnesregel: Flyga på kanonkula till månen för att hälsa på gubben i månen = inte kult

VECKANS PULP FICTION-CITAT:

Marcellus: No one needs to know about this except you, me and Mr.-soon-to-be-living-the-rest-of-his-short-ass-life-in-agonizing-pain-rapist here.Maila oss:
kultkorner@spermaharen.com

Tidigare nummer:

Vecka 43
Vecka 42
Vecka 41
Vecka 40Vi får fler och fler brev hit till Kult Korner så i den här veckans nummer tänkte vi låta topplistan ta ett break medan vi svarar på era läsarbrev. Men oroa er inte - nästa vecka är Kult Korner Top Ten tillbaka igen!

Hej Kult Korner
Tack för en fantastisk hemsida. Men även solen har sina fläckar... När jag läste veckans Pulp Fiction citat såg jag genast att något var fel. I Kult Korner står det: I'm a mushroom-cloud-layin' motherfucker! I Filmen säger Jules: I'm a mushroom-cloud-layin' motherfucker, motherfucker! När ska Kult Korner skriva om Rutger Hauer? Han har medverkat i kultfilmer som Blade Runner och Liftaren. Att han sedan gick ner sig totalt och gjorde en massa skitfilmer (t.ex. Blint Raseri) tycker jag är jävligt kultigt. Han har till och med medverkat i ett avsnitt av Lexx. Blade Runner är i mitt tycke en av de bästa filmer som någonsin gjorts. Det är synd att Rutger inte dog av en överdos efter den, ty då hade han varit en av de starkast lysande stjärnorna på min kult-himmel.

MVH MJ
Ps: Död åt Jar Jar Binks.

Tjenare MJ! Tack för berömmet! Vi här på Kult Korner bugar och bockar. Angående Rutger Hauer kommer vi säkert att få anledning att återkomma till honom. Han är ju en sann kulthjälte. Men just nu har vi hans medverkan i en Kylie Minogue-video lite för färskt i minnet bara:-). Och självklart har du rätt om Jules citat - hela poängen försvann ju nästan. Skönt att vi har så kunniga loch uppmärksamma äsare! Vi skyller som vanligt på vår gamla kompis Tryckfels-Nisse!
Kult Korner-redaktionenJag ville bara visa min uppskattning för ert uppmärksammande av den tragiskt bortgångne Jeff Buckley. En del säger att han drogs ner under vattnet av svallvågorna från en passerande båt och sedan drogs ner till botten av undervattensströmmar. Sen undrar jag vilken vilken japansk spelfilmsmakare som är mest kult?
/Per

Tjena Per!
Spelfilmsmakare? Här på Kult Korner burkar vi kalla dem regissörer och ska vi välja en japansk kultregissör före alla de andra japanska kultfilmsregissörena måste det nog ändå bli den legendariske Kinju Fukasaku, inte bara för hans krigskultmästeverk "Tora! Tora! Tora!", utan kanske mest för sina sprillans "Battle Royale" om barn som på order av sin skollärare massakrerar varandra med bisarra vapen på en öde ö! Men Shinya Tsukamoto får också ett hedersomnämnade för sin tre år gamla "Tetsuo" som handlar om en man som ersatt sin penis med en borr.
Kult Korner-redaktionenTjabba Kultkorner
Ang kult.Bo G Eriksson bör tilldelas kultpris. Varför? Muschen är ju helrätt. Dessutom spelar han träckboll på fritiden! Med goa goa hälsningar,
Janne Mörth

Tjena Janne!
Du verkar han missförstått allting. Arne Weise är inte kult. Quentin Tarrantino är däremot kult. Torsson är inte kult. Velvet Underground är däremot kult. Kult är häftigt och tufft, inte töntigt och folkligt. Läs Galagos värdelösa pipstopparspalt istället, din stofil. Här tar vi kult på allvar. Ok?
Kult Korner-redaktionenHej Kult Korner!
Älskar eran sida - den är grym. Läste att Stina Nordenstam snart kommer med en ny platta. Jag har alltid tyckt att hon är både jäkligt läcker och lite mystisk. Vad säger ni, är hon kult eller? Hoppas ni tar med mitt brev!
"Wille" Friedkin

Tjenare "Wille",
Vi tycker också att Stina är en läcker tjej och visst är hon kult! Två säkra tecken på att en tjej som spelar rock är kult: 1) har hon spelat in några låtar av The Doors? och 2) brukar hon bära svart peruk? Stina kvalar in på båda punkterna. Alltså får hon med beröm godkänt. Minnesregel: The Doors + svart peruk + läcker = kult