MENY:

Berglunds
glasögontips


Kontaktlinser

Glasögon
som mode


Optik är kul...
men inte allt!


Penis eller
Pupill?


Trampet av
små fötter


Berglunds spaningar

Berglund
på minuten


Min skiva

Öppet brev
till alla killar
och tjejer


Berglund om
attackerna mot USA


Kvinnliga
serietecknare


Eargasm

Min orgasmskola


Förstasidan


Öppet brev till The Beatles

Tack, The Beatles för alla fina låtar. Tack för era sinsemellan olika, men ändå varandra kompletterande personligheter. Tack för hur ni fångade tidsandan (från 60-talet) så som inget annat band gjort varken förr eller senare. (Och vilken tidsanda det var - aldrig har väl så mycket entusiasm och optimism och framtidstro präglat en hel generation.)

Tack också, The Beatles, för de fina projekten som kom i ert kölvatten. Plastic Ono Band, The Wings, The Liverpool Oratorio samt skivbolagen Apple Records och Dark Horse Records. Tack för minnena, sångerna och tankarna. Tankarna om fred och frihet och att det visst går att göra världen till en bättre plats.

Tack också, The Beatles, för era starka fruar. John hade sin Yoko, Paul sin Linda och George sin fru som jag inte kommer på namnet på, men som jag minns att han stal från sin vän Eric Clapton (denna episod smög sig senare in i låten Layla, vilket är en intressant liten parentes). Fina fruar som hade stått sig på egen hand, men som i symbios med Beatlarna blev om möjligt ännu starkare.

Tack också, The Beatles, för era fina ungar. Jag tänker då främst på halvsyskonen Lennon (Sean och Julian) och Ringos son Zack (även han trummis!!!). Fina söner som gått i sina fäders fotspår, utan att för den sakens skull hänsynslöst utnyttja sina släktband.

Tack, The Beatles, för hur ni ständigt förändrade er. Det var ni som såg till att popmusiken växte upp, för ni vägrade att låta er vara kvar i nåt slags oändlig ungdom. Ni mognade och med er mognade också popmusiken.

Tack också, The Beatles, för er förlängda krets, de så kallade femte Beatlarna. George Martin, Pete Best, Stuart Sutcliffe och Billy Preston. Alla fina artister på egen hand och i samarbete med The Beatles gjorde de sina bästa verk.

Tack, The Beatles. Det kommer aldrig att komma ett band som ni igen. Men vem skulle kunna kräva det? Ni har redan gett mig mer än tillräckligt.

Er vän,

Optiker Berglund

PS. Tack till Musikbyrån för den fina Beatles-specialen. Oerhört spännande bilder av The Beatles i Sverige som aldrig tidigare visats i Sverige på väldigt länge.