MENY:

Berglunds
glasögontips


Kontaktlinser

Glasögon
som mode


Optik är kul...
men inte allt!


Penis eller
Pupill?


Trampet av
små fötter


Berglunds spaningar

Berglund
på minuten


Min skiva

Öppet brev
till alla killar
och tjejer


Berglund om
attackerna mot USA


Kvinnliga
serietecknare


Eargasm

Min orgasmskola


Förstasidan


Kvinnliga serietecknare:
Pigg och oförutsägbar läsning!

Som läsare av svenska kvinnliga serietecknare bjuds man på sprudlande pigg och oförutsägbar läsning, och det gäller vare sig man är kvinnlig eller inte!

Vad sägs till exempel om tecknare - eller tecknerskor kanske man ska säga? - som bland andra Cecilia "Ensamma Mamman" Torudd, Monica "Ärligt talat" Hellström, Emma "Singel i Stan" Hamberg eller Lena "Muppemyr" Ackebo! Inte illa för ett litet land med bara 8 miljoner invånare, eller hur?
Och det finns fler! Hon som ett tag ritade en ganska underlig ångest-serie i Dagens Nyheter till exempel!

        Dessutom tituleras Lena Ackebo inte längre serietecknare utan bildkrönikör. Med sina egensinniga och intelligenta kompositioner av teckningar och text har Ackebo kommit att muta in en helt personlig nisch i den samhällskritiska, svenska kvinnliga serietecknargenren. En tidning som ända sedan dag ett gett sitt fulla stöd till den här nya fräscha spännande uttrycksformen (svenska kvinnliga serietecknare) är Dagens Nyheter. Och än i dag är det där man kan läsa de bästa i genren.

        Numera hör ju också Sveriges hetaste seriefigur, Ensamma Mamman, hemma i Dagens Nyheter. Skaparen Cecilia Torudds pratiga serierutor ångar av såväl sarkasmer som befriande rak kritik av samtidens alla tänkbara fenomen. Ensamma Mamman har ofta jämförts med en del andra svenska kvinnliga serietecknares serie, så som tjejerna i Monica Hellströms "Ärligt Talat" som vi Metro-läsare kunnat skratta oss fördärvade åt på väg till jobbet varje morgon. Ibland möter man någon annan morgontrött medpassagerares blick när man fnissar tyst i samförstånd. Och man bara vet att, ja, han läser också dagens "Ärligt Talat" och kan inte hålla sig när man känner igen sig i varenda ruta!

Men jag tror ändå att Cecilia Torudd är min favorit av dem allihop. Om jag är tvungen att välja! De bästa av hennes observationer (ofta tagna från vardagssituationer!) handlar ofta om hennes förhållande till sina tonåriga barn och extra kul blir det när hon upptäcker hur hon alltmer börjar bete sig som sin egen mamma!! Det är verkligen på pricken!

Ensamma Mamman har ju blivit något av en sanningssägande hushjälte i tidningen Dagens Nyheter. Ensamma Mamman var en av orsakerna till att undertecknad i slutet av 1990-talet fick upp ögonen för det (svenska kvinnliga serietecknare) som på den tiden var något mycket nytt och intressant.
        Förutom nyproducerad kvinnlig humor i serieform publicerar Dagens Nyheter även nyskrivna artiklar och nyheter av en inte helt oäven kaliber!

        Det enda som egentligen brister en smula i Dagens Nyheters bevakning av kulturområdet är recensionsavdelningarna. Såväl dans- som litteraturrecensionerna är på tok för kortfattade. Och särskilt när det gäller dansavdelningen så vågar jag påstå att jag aldrig under de dryga tre år sedan jag började följa tidningen har läst ett enda ont ord om någon enda dans. Finns det inga dåliga danser? Jo, det gör det!
Men det är ju för de fräscha nya svenska kvinnliga serietecknarna man läser DN!
        Nytt nummer lär vara på gång vilken dag som helst (jag har missat några nummer för den kommer ut väldigt ofta!).

Det går alldeles utmärkt att prenumerera, men den finns naturligtvis också på nätet, på hemsidan www.dn.se
Dessutom hittar man den på de allra flesta bibliotek. Och läsvärd är den som sagt var.

Optiker Berglund